Sfaturi privind alaptarea sugarului
Laptele de mama reprezinta standardul de aur in alimentatia bebelusilor. Fiecare picatura de lapte matern contribuie la cresterea, dezvoltarea armonioasa a micutilor.
Alaptatul reprezinta standardul de aur in alimentatia bebelusului. NU exista nici un inlocuitor al laptelui matern de aceeasi calitate.
Laptele mamei este Viu – are concentratii diferite in functie de momentul alaptarii – dimineata este diferit de momentul amiezii, la pranz de cel de seara. Laptele difera din punct de vedere al concentratiei de proteine, glucide, lipide, minerale, substante care protejeaza copilul de diferite afectiuni-anticorpi, etc. si in functie de momentul in care se afla procesul de alaptare – la inceput, la final. Aceste modificari survin activ, in corpul femeii care alapteaza, in functie de solicitarile sugarului. Alaptatul ofera laptele matern pentru nou-nascut acesta ramane hrana esentiala, pe care o mama o poate oferi in deplina siguranta sugarului ei. Atat timp cat sugarul este alimentat la san, va fi ferit de probleme de sanatate.
Sugarul este mai sanatos atunci cand este alaptat la san
Marea majoritate a copiilor alaptati la san nu prezinta imbolnaviri in primul an de viata. Mama se prezinta la medic doar pentru consultatii profilactice si vaccinari. Protectia imuna transmisa de la mama, este esentiala pentru copil in primele 6 luni de viata.
Alimentatia sugarului in lipsa laptelui de mama
Exista din pacate si situatii in care laptele mamei nu este disponibil: mama fie nu are lapte deloc sau situatii in care mama are lapte, dar acesta este prea putin cantitativ pentru a acoperi nevoile crescute de dezvoltare si crestere ale bebelusului. In aceste cazuri, dupa o consiliere atenta si corecta a mamei, din partea intregului staff medical-medic si asistenta, pentru a utiliza metode corecte din punct de vedere medical, in vederea cresterii secretiei lactate proprii, putem recomanda mamei sa introduca progresiv un produs de lapte praf, in alimentatia copilului.
Initierea acestui tip de alimentatie se face cu mare atentie, fiind intotdeauna preferata metoda introducerii initial a unui lapte hipoalergenic si mai apoi, dupa un timp si un program –stabilit de comun acord cu medicul curant al copilului,a formulei de lapte integral. Introducerea brusca a formulei in alimentatia bebelusului, poate duce la aparitia de alergii, refuz al alimentatiei, varsaturi,scadere sau stagnare ponderala, retard de crestere al bebelusului.
Sustinem si recomandam cu caldura, alaptarea sugarului inca din primele ore dupa nastere. Incurajarea mamei in acest sens este esentiala atat de catre intreg personalul medical dar si de familia proprie.
Programul de alaptare al sugarului
Alaptatul sugarului este un process care se desafsoara la cererea bebelusului si nu dupa un program fix, impus de anturaj.
Puneti copilul la san de cate ori este nevoie. Este bine sa incercam sa ritmam usor mesele bebelusului, in functie de posibilitati la aprox 3 ore intre mese. De altfel, bebelusii au o capacitate de „se autoprograma” in functie de necesitatile personale, nedepasita pana astazi de nici o „fabrica de ceasuri elvetiene” – burtica lor devine o adevarata sirena iar „solicitarea de masa” prezentata pe un asemenea „ton muzical” (a se citi urlete pe diferite tonalitati), incat devin de nerefuzat.
Acest model corespunde situatiilor obisnuite, frecvente.
Sunt si sugari somnorosi, care nu pot fi treziti decat cu mare greutate Exista si situatii in care sugarii fie sunt icterici (in primele zile de viata), fie pot prezenta semne de boala si primesc masa cu dificultate. Esential, pentru parinti, este sa stie ca programarea meselor sugarului nu trebuie sa „sara „ de 3 ore, intre 2 mese . Mama trebuie incurajata si ajutata sa se alimenteze foarte bine – proaspat si consistent.
Cum se alapteaza bebelusul?
Sugarul se va pune la fiecare din sani, cate 5-10 minute. Dupa alaptat se asaza bebelusul, intre sanii mamei, lipit de pieptul mamei . Se bate usor pe spate, cu palma mamei, pentru a-l ajuta sa poata sa eructeze (sa elimine aerul inghitit in timpul mesei). Daca va veti obisnui sa ii cantata usor, duios, sau sa ii recitati o poezie, sa ii spuneti o poveste frumoasa, bebelusul va termina episodul mesei intr-un somn profund si odihnitor. Profitati de aceste momente pentru a va odihni si dvs. Fortele pierdute prin alaptare se cer a fi refacute, intrucat la 3 ore o veti lua de la capat!
La prima masa bebelusul se pune la un san , la inceputul mesei 10-15 minute , apoi la celalat san, dupa 10-15 minute. Intotdeauna la urmatoarea masa a bebelusului, copilul se va pune la inceput la ultimul san la care a fost alaptat, la masa anterioara.
Ultimul san devine primul, astfel incat daca „la primul san isi satura foamea, la al doilea isi potoleste setea”.
Alaptarea sugarului pe timpul noptii
Oferiti sugarului si masa de noapte, daca acesta o solicita, in primele luni de viata. El are nevoie sa fie bine hidratat, sa primeasca un aport glucidic, proteic si caloric, care este esential pentru dezvoltarea sa.
Nu treziti sugarul pentru masa de noapte daca acesta a renuntat singur la ea, numai de teama-des intalnita ca – „va ramane nemancat”. Exceptiile de la regula sunt putine si privesc situatiile in care bebelusul are nevoie de ritmarea meselor pentru ca nu creste suficient, este deshidratat etc .
Odata cu cresterea sugarului, in greutate si varsta(dupa 5-6 kg si 3-4 luni) se poate renunta fara probleme la masa de noapte.
Sfaturi pentru mamicile care alapteaza
Nu este usoara pentru mama, aceasta perioada Poate fi foarte foarte obositoare, astfel incat este nevoie de participare si grija fata de lauza din partea intregii familii, pentru ca acesta sa fie bine hranita, sa se poata odihni atunci cand sugarul ei doarme si in acest mod sa isi poata reface fortele.
Pentru mama care alapteaza se recomanda alimentatie sanatoasa, variata, suplimente de fier (daca exista anemie), calciu, magneziu, multivitamine, Zymafluor (pt profilaxia distrugerii dentare).
>> Vezi: Alimentatia mamei care alapteaza
Eliminarea lohiilor dupa nastere
Alaptatul din primele ore de dupa nastere, ajuta mama la retragerea rapida a uterului si la eliminarea mai rapida a lohiilor (secretiile sero-sanguinolente care se elimina dupa nastere, in primele zile-saptamani).
Lauza va resimti in primele zile, in timpul alaptatului, dureri fulgurante la nivelul bazinului mic (asemanatoare cu cele din perioada ciclului menstrual lunar, acestea fiind expresia contractiilor uterine, prin care muschii uterini incearca sa retraga uterul, inspre o dimensiune aprox. asemanatoare de cea anterioara nasterii). Odata cu aceste dureri, se vor elimina si lohii mai abundent.
De retinut:
– alaptatul ofera sugarului dvs. alimentul ideal: laptele, care este singurul aliment VIU – cu posibilitatea de modulare in functie de nevoile momentane ale sugarului.
– alaptatul fereste sugarul de problemele de sanatate, moduland imunitatea acestuia pe termen lung (transmite anticorpi , care pot proteja sugarul de boli infectioase in perioada in care sugarul este extrem de vulnerabil la imbolnavire).
– alaptatul trebuie inceput din primele ore de viata, colostrul este alimentul cel mai complex aflat la dispozitia sugarului.
– sanul se da la cererea bebelusului zi si noapte
– alaptatul nu se intrerupe noaptea in primele luni de viata
– alaptatul ofera mamei protectie impotriva cancerului de san
– alaptatul asigura mamei un confort pshic, siguranta ca alimentul pe care il primeste bebelusul sau este curat, complex, adaptat nevoilor bebelusului
– alaptatul confera dezvoltarea neuro-psiho motorie foarte buna pentru bebelus
– alaptatul inseamna, siguranta, curatenie, prospetime, grija extrema si multa foarte multa dragoste pentru bebelusul dvs.
Dr. Valeria Herdea
Dr. Herdea Valeria lucreaza ca medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, in sector 3, Bucuresti.